Archívum

Archívum

A szombathelyi Grünwald család

Családtörténetek, no. 04. Mayer László előadása

2012.11.21

Az 1840 után Szombathelyre települő zsidó családok közül többen – például a Stadlerek, a Pickek, a Geisztek – a következő évtizedekben meghatározó szerepet játszottak a város és a hitközség gazdasági, társadalmi, kulturális életében.

A Grünwaldok első generációjának képviselőjeként Grünwald József rőfös kereskedő teremtette meg a família anyagi jólétét. Erre támaszkodva gyermekei – különösen Ignác és Ödön – a dohánytőzsdei, biztosítási és banki üzletek bonyolításával olyan haszonra tettek szert, hogy a Grünwald Testvérek cég tagjait előkelő helyen jegyezték a város és a vármegye legtöbb adót fizetők (virilis) listáin. A sikeres vállalkozások eredményét jól reprezentálja a Horváth Boldizsár téren (ma: Fő tér 10.) álló házuk, amelyet napjainkban is „Grünwald-ház” néven emlegetnek. 1908-tól – az Ikervár, Nyőgér és Sótony községek területén fekvő közel 1000 katasztrális holdas ingatlan megvásárlásával – tevékenységi körük újabb ágazattal bővült. (Ezzel a birtokszerzéssel állt elő az a nem mindennapi helyzet, hogy a nyőgéri katolikus plébánia kegyura az izraelita vallású Grünwald Ödön lett.)

1919 decemberében Grünwald Ödön – feleségével és fiával – a római katolikus vallást vette fel. Az áttérés azonban nem jelentette azt, hogy a család tagjai mentesültek volna a zsidótörvények alól. A gettósítást követően Grünwald József Károly és felesége, valamint Irén leányuk koncentrációs táborban halt meg. Emléküket a – romos állapotában is impozáns – nyőgéri családi kripta őrzi.

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza